Απόσταση

600 χλμ.

Κορυφές

10 (8 εντός Αττικής)

Όριο χρόνου

60 ώρες

Τι είναι το Super Randonnée;

«Το πνεύμα των Super Randonnée είναι βασισμένο στην ελευθερία και ωριμότητα των συμμετεχόντων. Η διαδρομή είναι μόνιμη και πραγματοποιείται με ευθύνη και πρωτοβουλία των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες επιλέγουν την ημέρα και ώρα εκκίνησης, πώς θα οργανωθούν, τί θα βάλουν στις τσάντες τους, πώς θα διαχειριστούν τον χρόνο τους, εάν θα κοιμηθούν σε ξενοδοχείο ή σε υπνόσακο ή και καθόλου. Από την διοργάνωση, δεν έχουν καμία άλλη υποχρέωση εκτός από το να τερματίσουν εντός ορίου χρόνου ανάλογα με την κατηγορία που έχουν επιλέξει (randonneur ή tourist), καθώς και να ολοκληρώσουν την διαδρομή χωρίς την βοήθεια οχήματος συνοδείας. Ο κάθε ένας ατομικά είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την επικύρωση των περασμάτων του από τα σημεία ελέγχου (κοντρόλ). Με λίγα λόγια, πρέπει να τα αναλάβουν όλα μόνοι τους.»

Για τους ισχύοντες "κανόνες για τους αναβάτες" συμβουλευτείτε το επίσημο site των Super Randonnees https://www.superrandonnees.org/rules-for-riders ή εναλλακτικά τους κανόνες όπως έχουν μεταφραστεί από τον ελληνικό φορέα https://www.brevets.gr/images/Data/KANONES_SUPER_RANDONNEE.pdf με την διαφορά ότι το χρονικό όριο για τους Randonneur είναι 60 ώρες ανεξαρτήτως υψομετρικών και για τους Tourist είναι ελάχιστο 75 χλμ κατά μέσο όρο ημερησίως.

SR AttikaPlus

Το SR AttikaPlus αποτελείται από 10 αναβάσεις με τις 8 από αυτές να εξελίσσονται στα βουνά του νομού Αττικής, εξ ου και το όνομα. Οι αναβάσεις με τη σειρά που συναντώνται είναι: Υμηττός, Πεντέλη, Πάρνηθα, Καντήλι, Όσιος Πατάπιος & Πίσια, Ψάθα & Κιθαιρώνας, Κτυπάς, Βαρνάβας & Αγία Κυριακή, Μερέντα και Κερατοβούνι. Το συνολικό μήκος είναι περίπου 600 χλμ με 10.800 υψομετρικά και το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της διαδρομής ως Randonneur είναι 60 ώρες.

Η διαδρομή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτότυπη μιας και αρκετοί γνωρίζουν ήδη τα περισσότερα τμήματα αυτής. Παρόλα αυτά ο συνδυασμός των αναβάσεων είναι μια σκληρή ποδηλατική δοκιμασία που μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε από ψηλά και από διάφορες γωνίες την πρωτεύουσα και όλο τον νομό Αττικής.

Η διαδρομή παρουσιάζει κάποιες αντιθέσεις.

  • Ενώ αρκετά χιλιόμετρα είναι σε δρόμους με μεγάλη κίνηση οχημάτων, κάποιες αναβάσεις είναι εντελώς ερημικές.
  • Ενώ περνά συχνά από αστικά κέντρα με αρκετές επιλογές ανεφοδιασμού, υπάρχουν τουλάχιστον δυο εξαιρέσεις (Κιθαιρώνας, Κτυπάς) που χρειάζονται ιδιαίτερη προνοητικότητα.
  • Ενώ η εγγύτητα από την Αθήνα εμπνέει σιγουριά, μπορεί να γίνει η αφορμή να εγκαταλείψει κάποιος την προσπάθεια και να επιστρέψει ποδηλατώντας στην αφετηρία (σπίτι του).

Προειδοποίηση

Η πρόσβαση στον Υμηττό τυπικά απαγορεύεται κατά τις νυχτερινές ώρες.

Τους θερινούς μήνες ενδέχεται να απαγορεύεται η πρόσβαση σε Υμηττό και Πάρνηθα λόγω υψηλού δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιών. Συμβουλευτείτε το site της Πολιτικής Προστασίας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλά λάστιχα καθώς θα διανύσετε 1,2 χλμ χωματόδρομου, 10 χλμ χαλασμένου οδοστρώματος και φυσικά τον χιλιομπαλωμένο δρόμο του αστικού ιστού.

Επίσης πολύ πιθανόν να έρθετε αντιμέτωποι με σκυλάκια σε μερικά σημεία της διαδρομής.

Διαδικασία εγγραφής και διεξαγωγής του SR

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής εδώ.
  • Παράλληλη κατάθεση 15€ στο λογαριασμό.
  • Παραλαμβάνετε ταχυδρομικά την κάρτα σας, το roadbook και το ταμπελάκι για το ποδήλατο.
  • Ξεκινάτε την ημέρα και ώρα που έχετε δηλώσει.
  • Σε κάθε control: Συμπληρώστε στην κάρτα σας την ημέρα και ώρα διέλευσης. Αποδείξτε την παρουσία σας εκεί με φωτογραφία που να φαίνεται το ποδήλατό σας και ο χρόνος διέλευσης. Φωτογραφήστε ακριβώς βάσει των οδηγιών του εγγράφου με τις φωτογραφίες των controls.
  • Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής: Επιστρέφετε τη συμπληρωμένη κάρτα, και αποστέλλετε τις αποδεικτικές φωτογραφίες ηλεκτρονικά στο email: info@randonneurs.gr.
  • Ελέγχουμε την κάρτα σας και τις αποδεικτικές φωτογραφίες από τα controls ότι πληρούν τους κανονισμούς και τις οδηγίες. Στο τέλος του τρέχοντος έτους σας επιστρέφουμε την κάρτα σας με το ομολογκασιόν.

Υλικό

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμο υλικό για το SR

Χάρτης στο openrunner https://www.openrunner.com/route-details/14251078

Roadbook

GPX (περιλαμβάνει τα controls ως waypoints)

Περιγραφή αναβάσεων και κοντρόλ

Φωτογραφίες των controls